APEL DO HODOWCÓW ŚWIŃ
W związku z realnym zagrożeniem wystąpienia choroby Afrykańskiego Pomoru Świń, Powiatowy Lekarz Weterynarii w Prudniku zwraca się do wszystkich hodowców z terenu powiatu prudnickiego utrzymujących świnie do bezwzględnego przestrzegania zasad bioasekuracji w zakresie:
obrotu zwierzętami
a/ zwierzęta zakupione do dalszej hodowli (loszki, knurki, prosięta, warchlaki) muszą posiadać świadectwo zdrowia wystawione przez urzędowego lekarza weterynarii. Nie należy wprowadzać do stada zwierząt niewiadomego pochodzenia – co poza zagrożeniem przemieszczenia choroby grozi również sankcjami karnymi;
b/ zwierzęta przeznaczone na rzeź również muszą posiadać świadectwo zdrowia.
Należy zwracać uwagę na podmioty skupujące zwierzęta czy:
- transport jest odpowiednio oczyszczony i zdezynfekowany;
- załadunek jest prowadzony w bezpiecznej odległości od pomieszczeń hodowlanych;
- urządzenia i teren oraz ubranie i obuwie są po załadunku zdezynfekowane;
c/ powyższe zasady dotyczą również hodowców dostarczających żywiec na punkty skupu;
bioasekuracji w gospodarstwie
- wytyczne Głównego Lekarza Weterynarii.
Wymagania dla gospodarstw, w których utrzymywane są świnie:
- karmienie świń paszą zabezpieczoną przed dostępem zwierząt wolno żyjących,
- prowadzenie rejestru środków transportu do przewozu świń wjeżdżających na teren gospodarstwa oraz rejestru wejść do pomieszczeń, w których są utrzymywane,
- zabezpieczenie budynku, w którym są utrzymywane świnie, przed dostępem zwierząt wolno żyjących oraz domowych,
- utrzymywanie świń w odrębnych, zamkniętych pomieszczeniach, w których są utrzymywane tylko świnie, mających oddzielne wejścia oraz niemających bezpośredniego przejścia do innych pomieszczeń, w których są utrzymywane inne zwierzęta kopytne,
- wykonywanie czynności związanych z obsługą świń wyłącznie przez osoby, które wykonują te czynności tylko w danym gospodarstwie,
- stosowanie przez osoby wykonujące czynności związane z obsługą świń, przed rozpoczęciem tych czynności, środki higieny niezbędnych do ograniczenia ryzyka szerzenia się afrykańskiego pomoru świń, w tym mycie i odkażanie rąk oczyszczanie i odkażanie obuwia,
- bieżące oczyszczanie i odkażanie narzędzi oraz sprzętu wykorzystywanych do obsługi świń,
- używanie przez osoby wykonujące czynności związane z obsługą świń odzieży ochronnej oraz obuwia ochronnego przeznaczonego wyłącznie do wykonywania tych czynności,
- wyłożenie mat dezynfekcyjnych przed wejściami do pomieszczeń, w których są utrzymywane świnie i wyjściami z tych pomieszczeń, przy czym szerokość wyłożonych mat powinna być nie mniejsza niż szerokość danego wejścia lub wyjścia, a długość nie mniejsza niż 1 m, a także stałe utrzymywanie tych mat w stanie zapewniającym utrzymanie skuteczności działania środka dezynfekującego,
- sporządzenie przez posiadaczy świń spisu posiadanych świń, z podziałem na prosięta, warchlaki, tuczniki, lochy, knury i knurki, oraz bieżące aktualizowanie tego spisu,
- zabezpieczenie wybiegu dla świń podwójnym ogrodzeniem o wysokości wynoszącej co najmniej 1,5 m, związanym na stałe z podłożem – w przypadku utrzymywania świń w gospodarstwie w systemie otwartym.
W gospodarstwach, w których utrzymywane są świnie, obowiązuje również zakaz:
- wnoszenia i wwożenia na teren gospodarstwa, w którym są utrzymywane świnie, zwłok dzików, tusz dzików, części tusz dzików i produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego pochodzących z dzików oraz materiałów i przedmiotów, które mogły zastać skażone wirusem ASF,
- wykonywania czynności związanych z obsługą świń przez osoby, które w ciągu ostatnich 72 godzin uczestniczyły w polowaniu na zwierzęta łowne lub odłowie takich zwierząt,
- karmienia świń zielonką lub ziarnem pochodzącym z obszaru objętego ograniczeniami lub obszaru zagrożenia, chyba że tę zielonkę lub ziarno poddano obróbce w celu unieszkodliwienia wirusa ASF lub składowano w miejscu niedostępnym dla dzików co najmniej przez 30 dni przed ich podaniem świniom,
- wykorzystywania w pomieszczeniach, w których są utrzymywane świnie słomy na ściółkę dla zwierząt, pochodzącej z obszaru objętego ograniczeniami lub obszaru zagrożenia, chyba że tę słomę poddano obróbce w celu unieszkodliwienia wirusa ASF lub składowano w miejscu niedostępnym dla dzików co najmniej przez 90 dni przed jej wykorzystaniem.